Utviklet av Prege
– Arbeid med sjøfyllinger er et høyrisikoarbeid for involvert personell. Sammen med maskinførere og leverandøren har vi nå utviklet og bygget et mobilt kontrollrom. Fra kontrollrommet fjernstyres doseren, i trygg avstand fra fyllingskanten. Doseren gir oss en sikrere og mer effektiv metode for utlegging av sjøfyllinger. Dette er selvsagt en stor investering, men sikkerhet er høyeste prioritet. Det aller viktigste vi gjør, er å sørge for at alle kommer trygt hjem etter arbeidsdagen, forteller prosjektdirektør Asle Ståland.
Kontrollrommet er bygd for å være mobilt. Det kan lett flyttes rundt på anlegget etter hvert som arbeidet skrider fram. Kontrollrommet har gode fasiliteter og er innredet med store skjermer. Doseren er utstyrt med maskinstyring og kameraer rundt hele maskinen. I praksis er førerhuset til doseren flyttet inn i kontrollrommet med alle funksjoner. I tillegg vises alle bilder fra kameraene på maskinen på egne skjermer.
– På skjermene i kontrollrommet har vi langt bedre oversikt enn fra førerhytta i doseren. Her er det ingen stolper som hindrer utsikten, og kameraene er montert på doseren for å gi best mulig oversikt. Det er tilnærmet likt å sitte i kontrollrommet som å sitte i doseren. Her er sete, maskinstyring, styrespaker og display helt identiske med det man finner i førerhytta. Erfaringen med fjernstyring er så langt bare positiv. Den største forskjellen er at vi ikke har den direkte følelsen med doseren, forteller maskinførerne Alf Mikkelsen og Lars Håvard Kjernlie.
Alle andre som jobber på sjøfyllingen, bruker redningsvest med peileutstyr som blåser seg opp ved kontakt med vann. På de bemannede maskinene som brukes på lekter og sjøfylling, er de originale laminerte rutene erstattet med herdet glass. Dette kan i et nødstilfelle knuses med en rutehammer, slik at evakuering gjennom den knuste ruten blir mulig.
Frier Vest er et industri- og kaiterminalprosjekt i Grenland. Her gjennomfører Hæhre etablering av 3700 dekar industri- og kaiareal. Steinmassene fra etableringen av industriområdet fylles på store dyp i Frierfjorden og danner nye områder, der det etter hvert skal etableres en ny, moderne kaiterminal med grønn profil.
– For å lykkes med sikkerhetsarbeidet i prosjektet, har vi jobbet mye med holdninger i alle ledd av organisasjonen. Uten en kompromissløs holdning til sikkerhet nytter det ikke, sier Asle Ståland.