Hopp til innhold
23. oktober 2024

Utvikling av gode rutiner og sikkerhetstiltak ved sjøfylling

Utførelse av sjøfyllinger og arbeider nært inntil sjø er alltid forbundet med en betydelig risiko. For å hindre at ulykker skjer, har Hæhre Entreprenør nå innført en rekke sikkerhetstiltak ved sjøfylling og barrierer for å forhindre at slike ulykker skjer.

Rutiner og Sikkerhetstiltak ved sjøfylling

– Dersom ulykken først skjer, har vi etablert en rekke livreddende tiltak. Alle som befinner seg nærmere enn 10 m fra kanten av sjøfyllinga benytter redningsvest med surstofflaske og munnstykke. Denne er av samme type som benyttes av helikopterpiloter i redningstjenesten og ved helikoptertransport i Nordsjøen. Løsningen er utarbeidet i samarbeid med Hansen Protection AS. Dette forteller Thorfinn Gjerde, HMS-leder i Hæhre Entreprenør.

Alle andre som jobber på sjøfyllinga benytter seg av vanlig redningsvest. På maskinene som benyttes på lekter og sjøfyllinga er de originale, laminerte rutene erstattet med herdet rute. Denne lar seg ved et nødstilfelle knuse med ruteknuser, som gjør evakuering gjennom den knuste ruta mulig. Rammene er grønnmalt for å indikere at det er herdet glass.  

Alle skal trygt hjem

Frier Vest er et stort tomte- og industriprosjekt i Grenland. Her gjennomfører Hæhre etablering av en industritomt på 3200 daa. Steinmassene fra tomteetableringa fylles på store dyp i Frierfjorden, hvor det etter hvert skal etableres containerhavn og dypvannskai på området.

-For å lykkes med sikkerhetsarbeidet, har vi jobbet mye med holdninger. Rutinene vi har, gjennomgås hver gang et nytt skift går på. Uten kompromissløse holdninger til sikkerhet nytter det ikke, sier Gjerde.

-Redningsvestene er større og tyngre å sitte med, men med riktig innstilling fungerer det godt. Bedriftshelsetjenesten har stilt med ergoterapeut for å sikre riktig innstilling av redningsvestene. Før dagens arbeider starter, går redningsbåten ut på vannet. Den er først ut og sist inn. For alle ansatte i Infra Group sine selskaper er sikkerheten er aller viktigst. Her skal alle trygt hjem etter endt arbeidsdag, forteller driftsleder Hans Kristian Bakerød. 

Holdningsskapende arbeid og gode rutiner er nøkkelfaktorer for å lykkes i sikkerhetsarbeidet, forteller driftsleder Hans Kristian Bakerød (t.v.) og HMS-leder Thorfinn Gjerde (t.h.) ved Frier Vest-prosjektet. Foto: Tor Kleiven / Hæhre Entreprenør AS

Sikkerhetsopplæring i fokus

Alle ansatte i prosjektet som sitter i tippmaskiner på sjøfyllingen, er kurset ved Sjøredningsskolen i Horten. Her fikk de oppleve hvordan det er å bli med under vann, og komme seg ut og opp i sikkerhet på egen hånd. Dette er en nyttig erfaring, dersom uhellet skulle inntreffe, for i vann hvor sjøfylling pågår er sikten null. Erfaringene med sikkerhetstiltakene ved sjøfylling og barrierene deler nå Hæhre med bransjekollegaer hos sine konkurrenter.  

Dette er sikkerhetstiltakene ved sjøfylling

  • Redningsvest med surstoffmaske for alle som jobber nærmere enn 10 m fra fyllingskant
  • Redningsvest for alle maskinførere som jobber på sjøfylling 
  • Redningsbøye på maskiner som jobber med sjøfylling 
  • Glass i maskiner er byttet til herdet glass, ruteknuser er montert 
  • Bøye i kasse på taket, festet til maskin med 60 meter tau 
  • Beredskapsbåt, utstyrt med overlevelsesdrakter, kasteline, livbøye og fangarm 
  • Beredskapskontainer på land, utstyrt med bl.a. overlevelsesdrakter, kasteline, livbøye og fangarm 
  • Fokus på opplæring og holdningsskapende arbeid blant de ansatte 
  • Rutiner som repeteres ved hvert skiftbytte 
Steinmassene fra tomteprosjektet fylles fra land og lekter på store dyp i Frierfjorden. Foto: Tor Kleiven / Hæhre Entreprenør AS