Utviklet av Prege
Våre leverandører er forpliktet til å følge lovpålagte bestemmelser og forskrifter, og skal ha et internkontrollsystem i henhold til kravene i «Forskrift om systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid i virksomheter». Ved utførelse av kontraktsarbeid er leverandørene forpliktet til å følge byggherrens SHA-plan. Relevante deler av byggherrens SHA-plan, spesielt det som omhandler håndtering av identifisert risiko, skal implementeres i leverandørens styrende dokumenter og hms-planer. Planen skal leveres til hovedentreprenøren før oppstart.
For å sikre at hensynet til arbeidstakers helse, miljø og sikkerhet blir ivaretatt, skal alle leverandører sørge for at det utføres systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid på alle plan i virksomheten. Dette skal gjøres i samarbeid med arbeidstakerne og deres tillitsvalgte. Leverandørene skal kontinuerlig vurdere risikoforholdene og iverksette risikoreduserende tiltak som forebygger personskader og andre uønskede hendelser. Arbeidstakere som skal utføre arbeidet, skal få en grundig gjennomgang av identifiserte farer og risikoreduserende tiltak, på et språk de forstår. Leverandørene skal sikre at arbeidstakerne forstår sikkerhetsinstruksene og gjennomfører de obligatoriske HMS-kursene som gjelder for prosjektet.
Leverandørene skal registrere uønskede hendelser og avvik i hovedentreprenørens system for avvikshåndtering, og forplikter seg til å følge hovedentreprenørens retningslinjer for saksbehandling, klassifisering av hendelser, alvorlighetsgrad og iverksettelse av korrigerende og forebyggende tiltak.
Prosjektspesifikk- og lovpålagt opplæring
Før kontraktsarbeidet starter, skal alt personell under leverandørens ansvar ha gjennomført nødvendige prosjektspesifikke HMS-kurs. Leverandørene skal påse at alt personell har lovpålagt opplæring, inkludert dokumentert og sertifisert sikkerhetsopplæring for bruk av maskiner og arbeidsutstyr. Dersom leverandørene benytter arbeidsutstyr og maskiner som er stilt til disposisjon av hovedentreprenør, skal leverandørene selv sørge for dokumentert opplæring.
Personlig verneutstyr er påbudt i henhold til sikkerhetsinstruksen på det aktuelle anlegget. Alt personell under leverandørens ansvar skal bruke godkjent personlig verneutstyr og ha nødvendig opplæring i bruken av dette.
Besøkende skal som et minimum utstyres med hjelm, vernefottøy med spikertramp og vernevest i synlighetsklasse 3, med mindre annet er spesifisert i kontrakt. Besøkende skal til enhver tid være ledsaget av personell fra eller utpekt av hovedentreprenør.
Listen over personlig verneutstyr er ikke uttømmende. Annet personlig verneutstyr kan være pålagt å bruke iht. arbeidsoperasjon, risikovurdering eller prosjektspesifikke krav.
Alt arbeidsutstyr som benyttes av leverandørene skal være egnet for tiltenkt bruk, for å sikre en trygg og effektiv gjennomføring av kontraktsarbeidet.
Alt arbeidsutstyr, løfteutstyr, maskiner og kjøretøy skal være vedlikeholdt, sertifisert og ha gyldig dokumentasjon. Videre skal daglig vedlikehold dokumenteres og fremvises til hovedentreprenør på forespørsel. Anleggsmaskiner skal være registrert i maskinregistrert; hvor også dokumentasjon for periodisk vedlikehold og sertifisering skal foreligge. Alle kjøretøy og maskiner med vekt over 7,5 tonn som er inne på prosjektet, skal ha ryggekamera og akustisk ryggesignal.
Drivstoffylling på anleggsmaskiner skal fortrinnsvis utføres på et egnet sted, direkte fra tankbil til hver enkelt maskin på anlegget. Maskiner med overfyllingsbeskyttelse bør prioriteres. ADR-godkjente tanker med oppsamlingskar kan tillates etter avtale med HE når fylling fra tankbil ikke er hensiktsmessig. Leverandørene skal benytte sertifiserte og godkjente tanker, og ha rutiner for daglig og periodisk ettersyn og vedlikehold.
Leverandørene skal sikre at all nødvendig kommunikasjon med ansatte hos hovedentreprenør og byggherre i forbindelse med kontraktsgjennomføringen foregår på norsk. Alle som arbeider med trafikkdirigering må kunne kommunisere på norsk.
Leverandørene skal sikre at fremmedspråklige arbeidstakere forstår viktige forhold som ivaretar deres sikkerhet og helse, inkludert forståelse av gjeldende sikkerhetsinstrukser, hms-rutiner, sikkerhetsopplæring, arbeidsinstrukser, risikovurderinger, bruksanvisninger og prosjektets spesifikke prosedyrer. Et arbeidslag skal alltid bestå av minst én person som kan kommunisere effektivt på norsk, samt på et språk som de øvrige i arbeidslaget forstår.
Våre leverandører skal ha et kvalitetssystem som oppfyller de krav til kvalitet og dokumentasjon som kontrakten mellom hovedentreprenør og byggherre fastsetter. Hovedentreprenøren har rett til innsyn og kan revidere hele eller deler av leverandøren sitt kvalitetsstyringssystem.
For rapportering og oppfølging av følgende skal leverandøren på forlangende benytte hovedentreprenøren sitt elektroniske styringssystem.
Våre leverandører skal utarbeide og implementere en prosjektspesifikk risikovurdering for sine arbeider, som identifiserer og beskriver risikoreduserende tiltak knyttet til kritiske kvalitetsaktiviteter, økonomisk risiko og tidsfrister.
Videre er våre leverandører forpliktet til å rapportere alle kvalitetsavvik som kan påvirke prosjektets kvalitet, fremdrift eller økonomi til hovedentreprenøren.